SOTE-PALVELUMAKSUJEN KOROTUKSET

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveyslautakunta torjui äänin 4-3 ehdotuksen palvelumaksujen korotuksista 20.9.2017. Asia menee vielä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Kaupungin johto pohjusti korotusta jo vuoden 2016 tilinpäätöksen yhteydessä. Odotettavissa on siis kovaa poliittista painostusta korotusten puolesta.

 

Palvelumaksut ovat jo ennen korotuksia häpeän aihe. Palvelumaksut ovat Suomessa pohjoismaiden korkeimmat. Palvelumaksujen ja lääkkeiden korkeiden omavastuumaksujen rasitus kasaantuu paljon palveluja tarvitseville, usein vanhoille ja pienituloisille sairaille ihmisille. Korkeat asiakasmaksut estävät monia pienituloisia hakeutumasta ajoissa esimerkiksi hampaiden hoitoon tai kotipalvelun saajaksi.

 

Asiakasmaksut ajavat myös maksuvaikeuksiin. Vuonna 2016 kaikkiaan 387 000 kertaa asiakasmaksuja perittiin ulosoton uhkalla. Yksityiset perintätoimistot rahastivat, pienituloiset saivat maksuhäiriömerkinnän. Tämän pitäisi olla kansallisen häpeän aihe, jota maksujen korotuksia kannattavat eivät voisi sivuuttaa.

 

Juhani Lehto

Professori, kaupunginvaltuutettu

(julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 27.9.2017)

3 kommenttia artikkeliin “SOTE-PALVELUMAKSUJEN KOROTUKSET”
 1. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Aina kun yhteiskunta kustantaa yksityisten yritysten tarjoamien palveluiden kuluja, hintataso nousee yhteiskunan tuen verran. Tämä on vanha tieto, mutta kuitenkin jatkuvasti politikot suunnittelevat uusia yritysten tukimuotoja, koska yritystukiahan nämä viimekädessä ovat. Palvelujen hinnat laskisivat ainakin tuen verran. Eli yhteiskunta maksaa turhasta.

  Se on ymmärretty, että asumistuki valuu vuokranantajille. Etenkin pääkaupunkiseudun yritykset saavat myös halvenpaa työvoimaa asumistuen kautta, tai ainakin pitäisi saada.

  Sote on susi jo syntyessään, kuten eräs automainos aikanaan. Eräs automerkki oli mainoksen mukaan petojen sukua, johon kansa jatkoi; susi jo syntyessään.

  On pakko todeta; politiikka sotkee järkevät ratkaisut. Ääntenkalastelu ja puoluekuri viimeistelee tyhmyyden.

  Ympäri Suomea varmistellaan oletetun sotemallin etuja paikkakunnalle. Tehdään kiireellä ratkaisuja.

 2. avatar Juhani sanoo:

  Lähes ilmaisia palveluja kaikille turvataan useimpien Länsi-Euroopan maiden terveydenhuollossa. Suomessa maksutaso on Portugalin jälkeen korkein. Vaihtoehto on joko verotus (esim Ruotsi, Norja, Tanska ja Englanti) tai sosiaalivakuutus (esim Saksa, Ranska, Hollanti). Korkeat asiakasmaksut ovat eriarvoisin ratkaisu.

 3. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Ei koko kansaa tarvitsisi koota yhteiskunnan maksaman palvelun piiriin. Sehän on selvää, että kaikkien maksuja joudutaan nostamaan, kun lähes ilmaisia palveluja tarjotaan kaikille.

  Annetaan yksityisten toimijoiden olla edelleen vapailla markkinoilla ja otetaan tämänhetkinenkin kelan korvaus pois. Ne, jotka haluavat käyttää yksityistä, kyllä maksavat ja pystyvät maksamaan kulunsa. Rahaa jäisi tavallisen kansan terveyden ja hyvinvoinin ylläpitoon. Varakkaatkin voisivat käyttää halutessaan yhteisunnan kustantamia palveluja, joten heillä olisi täysi valinnanvapaus. Terveysbisnes olisi bisnestä kuin sen pitääkin olla, sille pohjallehan he ovat yrityksensä perustaneet. Vai onko heillä ollut jo puolueiden lupaus yleisestä rahanjaosta.

  Kelankin organisaatio kevenisi ja menot supistuisivat ja näin säästyneet rahat voisi suunnata parenpiin palveluihin tai jättää paikkaamaan yhteiskuntamme kurjaa taloutta, budjetin tukkeeksi.

css.php