SOTE-PALVELUMAKSUJEN KOROTUKSET

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveyslautakunta torjui äänin 4-3 ehdotuksen palvelumaksujen korotuksista 20.9.2017. Asia menee vielä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Kaupungin johto pohjusti korotusta jo vuoden 2016 tilinpäätöksen yhteydessä. Odotettavissa on siis kovaa poliittista painostusta korotusten puolesta.

 

Palvelumaksut ovat jo ennen korotuksia häpeän aihe. Palvelumaksut ovat Suomessa pohjoismaiden korkeimmat. Palvelumaksujen ja lääkkeiden korkeiden omavastuumaksujen rasitus kasaantuu paljon palveluja tarvitseville, usein vanhoille ja pienituloisille sairaille ihmisille. Korkeat asiakasmaksut estävät monia pienituloisia hakeutumasta ajoissa esimerkiksi hampaiden hoitoon tai kotipalvelun saajaksi.

 

Asiakasmaksut ajavat myös maksuvaikeuksiin. Vuonna 2016 kaikkiaan 387 000 kertaa asiakasmaksuja perittiin ulosoton uhkalla. Yksityiset perintätoimistot rahastivat, pienituloiset saivat maksuhäiriömerkinnän. Tämän pitäisi olla kansallisen häpeän aihe, jota maksujen korotuksia kannattavat eivät voisi sivuuttaa.

 

Juhani Lehto

Professori, kaupunginvaltuutettu

(julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 27.9.2017)

Kommentointi on suljettu.

css.php