Ojamäki toimi oikein

Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa on käsittelyssä huomautuksen antaminen sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Mauri Ojamäelle. Huomautusta perustellaan sillä, että Ojamäki olisi toiminut kaupungin edun vastaisesti, kun hän äänesti piirin valtuustossa potilasmaksujen korotuksen puolittamiseksi virkamiesten ehdottamasta maksimikorotuksesta.

 

Ehdottajan mielestä siis kaupungin etu on, että sairailta hämeenlinnalaisilta peritään mahdollisimman suuret potilasmaksut! Mikä on ”kaupungin etu”, jos se on näin suoraan vastakkainen sairaimpien kaupunkilaisten edun kanssa?

 

Mauri Ojamäki tuli valituksi sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajaksi maakunnan kaikkien kuntien valtuustojen kaikkia poliittisia ryhmiä edustavien puolueiden piirien yhteisen valmistelun pohjalta. Valmistelussa huolehdittiin siitä, että sairaanhoitopiirin valtuustoon saatiin valtuustojen yhteenlaskettuja poliittisia voimasuhteita vastaava kokoonpano. Valmistelun pohjalta kuntien valtuustot nimesivät sairaanhoitopiiriin valmistelussa sovitut henkilöt. Hämeenlinnan valtuusto valitsi SDP:n Ojamäen lisäksi kaksi kokoomuslaista ja yhden keskustalaisen, mutta ei yhtään vihreiden, kristillisten, perussuomalaisten tai vasemmiston ryhmien piiristä. Se sopi näille ryhmille, koska heidän edustajiaan tuli valituksi maakunnallista suhteellista kannatusta vastaavasti muista sairaanhoitopiirin kunnista.

 

Kaupunginhallituksella on Kuntalain mukaan mahdollisuus antaa ohjeita kuntaa kuntayhtymissä edustaville henkilöille. Niin oli Hämeenlinnan kaupunginhallituskin tehnyt omalaatuisen ”kaupungin edun” tulkinnan mukaisesti, vaikka Vasemmisto ilmoitti vastustavansa moista ohjetta. Ohje on suositus, edustajat ovat itse vastuussa ratkaisuistaan ja vastuussa valitsijoilleen: äänestäjilleen ja niille maakunnan asukkaille, joiden edustajaksi heidät on edellä kuvatulla koko maakuntaa edustavalla prosessilla valittu.

 

Kaupunginhallituksen huomautuksen tai muun ”näpäytyksen” antaminen maakunnassa suuresti kunnioitetulle Mauri Ojamäelle sen johdosta, että hän on yhdessä muiden sairaanhoitopiirin valtuuston sosialidemokraattien, vihreiden ja Vasemmiston edustajien kanssa äänestänyt näissä ryhmissä yhteisesti sovitun linjan mukaisesti, loukkaisi vakavasti kunnallista demokratiaa. Ja jos jollekin pitäisi asiassa kunniamaininnan sijasta huomautus antaa, olisi se kohdistettava yhteisesti Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston sosiaalidemokraattisen, vihreiden ja Vasemmiston ryhmien kaikille jäsenille, koska kaikilta heiltä asiallisen valtuutuksensa saaneet sairaanhoitopiirin valtuutetut äänestivät Ojamäen tavoin.

 

”Asioista saa olla ja ollaan eri mieltä, mutta erimielisyyksiä ei pidä viedä henkilöiden kyseenalaistamisen ja leimaamisen tasolle.” Näin toivottiin opitun aiemmista huonoista kokemuksista uuden valtuustokauden alkaessa. Kuntalain mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan erityisenä vastuuna on kaupungin poliittisen yhteistyön johtaminen. Vetoan Sari Rautioon, että hänen johdollaan yhteistyötä vaurioittava esitys jätetään käsittelemättä.

 

Juhani Lehto

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu (vas)

(julkaistu Hämeen Sanomissa 13.1.2018)

Kommentointi on suljettu.

css.php