Hämeenlinnan keskustakuume

Hämeenlinnan 67 000 asukkaasta 45 000 asuu kantakaupungissa, loput Lammin, Hauhon, Tuuloksen, Iittalan ja Rengon keskustaajamissa ja harvaan asutulla maaseudulla. Kaupungin keskustassa rautatieasemalta Suomen kasarmeille asuu nyt 8000 asukasta – noin 18 % kantakaupungin ja 12 % koko kaupungin asukkaista.

Tämä 8 000 asukkaan alue on viime vuodet ollut kaupungin päätöksenteon, suunnittelun. poliittisen ja mediakohun keskiössä. Siihen visioidaan tornitaloja, toriparkkia, jääkiekko- ja tapahtuma-areenaa, kaupallisten ja julkisten palvelujen uusia keskuksia.

Havainnekuvissa historiallisessa keskustassa ja sen eteläpuolella Vanajaveden rannassa on mahtavia betoni-teräs-lasi-alumiini-rakennuksia.

Kaupunki investoisi kymmeniä miljoonia euroja ja olettaisi yksityisen pääoman investointeja löytyvän moninkertainen euromäärä.

Konsulttiraportit lupaavat keskustan asukasmäärän ja työpaikkamäärän tuntuvaa kasvua. Kasvu olisi kuitenkin lähinnä siirtymää kaupungin sisällä.  Hämeensaari-areenaan  siirtyisi henkilöstöä nykyisen jäähallin oheispalveluista, areenan yhteyteen ajateltuun terveyskeskukseen nykyisiltä terveysasemilta, kaupallisiin palveluihin niiden nykyisistä palvelupisteistä. Näiden laskeminen ”uusiksi työpaikoiksi” on ala-arvoista vaikutusarviointia.

Keskustan nykyiset asukkaat ja pienyrittäjät eivät ole yksimielisinä toivottamassa tervetulleeksi tätä kalliiksi tulevaa visiota. Esimerkiksi torin alueen yrittäjät jakautuvat likimain puoliksi  toriparkkisuunnitelman kannattajiin ja vastustajiin.

Kantakaupungin ”lähiöiden” ja ”pitäjien” asukkaiden kannalta suuret ydinkeskustahankkeet ovat uhka lähipalvelujen kehitykselle. Miten käy lähikaupan, terveysaseman, koulun tai kulkuväylien kunnossapidon? Jo nyt niitä uhkaa kaupungin johdon säästöohjelma.

Huolena on, että kaupungin veroeurot kuluvat keskustan ”elinvoimahankkeisiin”, joissa yksityiset sijoittajat pyrkivät rakentamisesta saataviin voittoihin. Kaupunki kantaisi riskit hankkeiden pitkän aikavälin epärealistisista odotuksista. Monia huolettaa, että pienen sijoittajaryhmän etujen vuoksi historiallinen ja luonnonläheinen kaupunkikeskusta kokee korvaamattomia vahinkoja.

(Julkaista Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 29.1.2020)

Kommentointi on suljettu.

css.php