Vastine: HYVÄ SAIRAALA JA SOTE

Esitimme kirjoituksessamme (HäSa 15.7) linjan asukaslähtöisestä ja taloudellisesti realistisesta Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisestä. Lähtökohtana oli  Marinin hallituksen sote-uudistusesitykseen tukeutuminen ja Assi-sairaalan rakentamiskustannusten karsiminen torjumalla rakentajayrityksen monopolivoitot.

Arto Lapiolahti ja Tero Rekimäki eivät vastineessaan (HäSa 3.8.) näe mahdolliseksi monopolivoittojen karsimista. He sivuuttavat kokonaan sen, että sote-uudistus siirtäisi sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannukset kuntien sijasta valtion vastuulle. Samalla siirtyisivät myös sairaaloiden kiinteistöt lainoineen ja sitoumuksineen valtion rahoittaman maakunnan vastuulle. 

Toki myös valtion vastuut ovat meidän yhteisvastuitamme. Niiden arvioinnissa ei kuitenkaan voi nojautua nykyisen kuntatalouden spekulatiivisiin ahdinkolaskelmiin.

Vastineessa verrataan monopolivoitoilla paisutettua Assi-sairaalan kustannusarviota HUS:n Siltasairaalahankkeen kustannusarvioon. Siltasairaala on ison keskussairaalan yksi osa, ei kokonainen keskussairaala ja sen kustannusarviosta on jo siivottu monopolivoittoja.  Eikä Siltasairaalaan voi vedota, jos esittää vanhassa sairaalarakennuksessa jatkamista. Sillä ajatuksellahan Siltasairaalaakaan ei rakennettaisi, vaan jatkettaisiin purettavaksi aiotussa Töölön sairaalassa. Myös HUS on päätynyt siihen, että jossakin vaiheessa vanhassa toimiminen  ja vanhan jatkuva korjaaminen väistötilakustannuksineen tulee kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen.

Juhani Lehto, Juha Hiltunen, Hanna Jokinen, Manu Mäkinen ja Riitta Romu, Vasemmiston valtuutettuja Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Hattulassa ja Forssassa

(julkaistu Hämeen Sanomissa 10.8.2020)

Kommentointi on suljettu.

css.php